archief
Versieteam draait baby’s naar hoofdligging
Als je zwanger bent en je baby ligt in stuit (met de billen of voeten naar beneden) bij 36 weken zwangerschap, dan is de kans klein dat hij uit zichzelf nog omdraait. Ongeveer 5 à 6 van de 100 baby’s liggen in stuitligging en hebben een grotere kans op problemen tijdens de bevalling. Om dit te voorkomen, kan er worden geprobeerd om uitwendig de baby nog te draaien naar een hoofdligging. Dit heet een versie. Bij een geslaagde versie worden de complicaties tijdens de bevalling verkleind. In het Laurentius Ziekenhuis worden versies sinds kort uitgevoerd door het versieteam, een samenwerking van het Moeder & Kind Centrum en verloskundigenpraktijken.
Waarom een versieteam?
Gynaecoloog Robert-Jan Mulder: “Voorheen kwamen zwangere vrouwen met een baby in stuitligging voor een versie bij de gynaecoloog. Nu hebben we in het kader van de samenwerking met de verloskundigenpraktijken in de regio, het versieteam opgezet. Door de samenwerking willen we patiënten uit de verloskundige praktijken niet meteen de ‘ziekenhuissfeer’ geven. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat als je de versie met meerdere disciplines uitvoert, de slagingskans groter is. Het team bestaat uit twee verloskundigen uit de eerste lijn (verloskundigenpraktijken), twee verloskundigen uit het ziekenhuis en het gynaecologenteam van Laurentius. We voeren de versie altijd uit met twee personen uit het team.”
Door met een vast versieteam en volgens een protocol te werken, gaat het slagingspercentage van de versies omhoog. Het is een klein team dat routine heeft en op elkaar is ingespeeld.
“Het draaien gebeurt op een verloskamer in het ziekenhuis. We maken eerst een hartfilmpje (CTG) van de baby om te zien of alles goed is, prikken een infuus en maken het de moeder comfortabel. Daarna zullen twee leden van het versieteam samen de versie uitvoeren, waarbij ze de baby van buiten uit draaien. Er komt geen inwendig onderzoek bij kijken, maar de versiepoging kan wel gevoelig zijn. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Soms proberen we het een paar keer. Een versie is niet schadelijk voor de baby. Het is echter niet zo dat de versie altijd slaagt. De kans is ongeveer 55%. Na de versie(poging) maken we opnieuw een hartfilmpje van de baby. Als de versie slaagt, kunnen de meeste patiënten gewoon vaginaal bevallen. De bevalling kan dan onder begeleiding van de eigen verloskundige thuis of poliklinisch plaatsvinden. Als de versie niet slaagt, kiest de moeder tussen een vaginale stuitbevalling of een keizersnede. Beiden gebeuren in het ziekenhuis. Als gynaecoloog helpen we altijd bij het maken van een keuze.”
Het versieteam bestaat uit het gynaecologenteam en verloskundigen Suzanne Meij en Marijanne van Schijndel van Laurentius, verloskundige Ingrid Beurskens van verloskundige praktijk de Roerstreek en verloskundige Steffie Mooren van Verloskundigen Roermond.
Foto: tijdens de versie draaien de verloskundige en gynaecoloog de baby handmatig, door gerichte druk te zetten aan de buitenkant van de buik.