BORSTVOEDING GEVEN
Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding. Met voldoende voorbereiding, kennis en zelfvertrouwen kunnen eventuele problemen voorkomen en/of opgelost worden. Ook positieve steun en informatie vanuit de omgeving zijn belangrijk voor het zelfvertrouwen van de ouders.
Bijzondere eigenschappen
Moedermelk wordt door het lichaam zelf aangemaakt en bevat de volgende waardevolle stoffen;
- immunoglobulines (voor de weerstand);
- essentiele aminozuren (eiwitten);
- bijzondere vetzuren;
- lactose (melksuiker);
- groeifactoren.
Moedermelk bevat alle noodzakelijke stoffen die van belang zijn voor de groei van uw baby en de ontwikkeling van de hersenen en zenuwstelsel. Moedermelk is aangepast aan de leeftijd en voedingsbehoefte van de baby. Het is zelfs bewezen dat het geven van borstvoeding onder andere bescherming biedt tegen eczeem, voedsel- en luchtwegallergieën, infecties van maagdarmkanaal, hersenvliezen, urinewegen en tegen chronische ziekten zoals suikerziekte, hart- en vaatziekten en overgewicht op latere leeftijd. Het geven van borstvoeding is dus een perfecte manier om de baby op natuurlijke wijze te beschermen. Rond de zes maanden geeft de baby zelf aan toe te zijn aan andere voeding naast moedermelk. Het is dan heel goed mogelijk om je borstvoeding te combineren met vaste voeding. Borstvoeding hoeft niet vervangen te worden door pap of opvolgmelk, zolang uw baby nog twee tot drie keer per dag borstvoeding krijgt. U kunt doorgaan met borstvoeding geven zolang u en uw baby dat willen.
Borstvoeding heeft ook voor de moeder voordelen: minder en korter bloedverlies na de bevalling, minder kans op bloedarmoede, langere tijd geen menstruatie, minder kans op eierstok- en borstkanker en op latere leeftijd sterkere botten en minder kans op heupfracturen.
Presentatie borstvoeding
Door de genomen maatregelen omtrent het coronavirus is het momenteel niet mogelijk om voorlichtingsbijeenkomsten te organiseren. Bekijk hier de presentatie over borstvoeding, welke normaal gesproken tijdens de bijeenkomst wordt gepresenteerd.
Voorlichtingsbijeenkomsten
Kijk op de website van het Laurentius Ziekenhuis, op de pagina activiteiten, voor de laatste stand van zaken en informatie omtrent voorlichtingsbijeenkomsten.
Ook op de website van het Voedingscentrum staat meer informatie over o.a. het geven van borstvoeding, gezond eten, en het bewaren en klaarmaken van moedermelk.
Lactatiekundigen
Meestal gaat het geven van borstvoeding vanzelf. Maar als het borstvoedingsproces niet verloopt zoals u het had voorgesteld, dan is het belangrijk om een lactatiekundige te raadplegen.