KEIZERSNEDE
Wanneer een natuurlijke bevalling te risicovol is voor u en/of uw baby, dan wordt er een keizersnede uitgevoerd. Een keizersnede is een operatie waarbij het kindje via een snede in de buik ter wereld komt. De medische term hiervoor is sectio (caesarea).
Bij een keizersnede zijn er twee soorten verdovingen mogelijk: een ruggenprik of een algehele narcose. Doorgaans wordt er in eerste instantie voor een ruggenprik gekozen. Bij een ruggenprik wordt alleen uw onderlijf verdoofd en maakt u de geboorte van uw baby bewust mee. Tevens mag uw partner vrijwel altijd bij de operatie aanwezig zijn. Bij een algehele narcose mag uw partner er meestal ook bij zijn, nadat u onder narcose bent gebracht.
De operatie duurt ongeveer 45 minuten en de kinderarts is hierbij aanwezig. Hij of zij zal na de geboorte onderzoeken of alles in orde is met uw baby. Daarna wordt de baby bij u gelegd en toegedekt met een warme doek.
Gentle sectio
Gentle sectio betekent letterlijk: ‘vriendelijke keizersnede’. Bij een gentle sectio wordt de natuurlijke bevalling zoveel mogelijk nagebootst. Wanneer het moment daar is dat uw kindje uit de buik wordt gehaald, dan mag u via een venster in het operatielaken meekijken hoe uw baby geboren wordt.
Na de operatie gaat u samen met uw kind en partner naar de verkoeverafdeling. Uw baby zal daar op de blote borst worden gelegd voor huid-op-huid-contact en voor het eerste aanlegmoment. Als alle controles stabiel zijn, mag u na een tijdje weer terug naar de kraamsuites in het Moeder & Kind Centrum.
Een gentle sectio kan alleen als het om een geplande keizersnede gaat.
Benieuwd hoe een geplande keizersnede verloopt? Dat legt gynaecoloog Iris Zwaan in onderstaand filmpje uit!
Meer informatie over een keizersnede of gentle sectio vindt u in de patiëntenfolder 'Bevallen in het Laurentius' bij het specialisme Verloskunde op de website van het Laurentius Ziekenhuis.